Kulturträff: Färg & ljus – arvet efter impressionismen på Ateneum

Alfred William Finch – Hedelmäpuutarha La Louvieresta – Kuva Kansallisgalleria Hannu Aaltonen

Alfred William Finch: Hedelmäpuutarha La Louvièresta (Kuva Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen)

På Kulturträffen i november beger vi oss till det nyrenoverade Ateneum för att se utställningen Färg & ljus – arvet efter impressionismen. Utställningen, som öppnar i slutet av oktober, presenterar impressionistisk och nyimpressionistisk konst från åren 1860–1916, och jämför den internationella konstens främsta namn mot den finländska färgkonstens korta men intensiva blomningsperiods dito. Bland de internationella konstnärerna på utställningen finns verk av bl.a. Claude Monet, August Renoir, Camille Pissarro och Alfred Sisley, och bland de inhemska konstnärerna finns verk av bl.a. Ellen Thesleff, Magnus Enckell, Pekka Halonen och Tyko Sallinen.

För att undvika köbildning arrangeras det inga guidade turer i utställningslokalerna, men medlemmar i Alumnföreningen har en egen halvtimmes utställningsintroduktion i Ateneum-salen. På utställningsintroduktionen får vi en genomgång av utställningens teman och nyckelverk med hjälp av en expertguide och ett innehållsrikt bildspel. Efter detta kan alla självständigt utforska utställningen som Ateneums kurator Anna-Maria von Bonsdorff och museichefen Marja Sakari sammanställt.

Utställningsintroduktionen har plats för 100 alumner och priset för medlemmar i Alumnföreningen är 6 €/person (norm. 8 €). Dessutom måste deltagarna själva betala Ateneums entréavgift på plats (€20/€12, gratis med museikortet). Anmäl dig genom att betala deltagaravgiften i Alumnbutiken. När du fyller i all nödvändig information vid köpet av biljetten i Alumnbutiken behöver du inte längre fylla i ett separat anmälningsformulär. Anmälningen avslutas 5.11. – betala din deltagaravgift före det.

OBS: Evenemanget är fullbokat.

Tisdagen 21.11.2023 kl. 16.30, Ateneum (Brunnsgatan 2, ingång för grupper via Ateneumgränden).


Liknande händelser


Kuva: Stefan Bremer

Kulturträff: Fantomen på Operan

På höstens första Kulturträff beger vi oss till Nationaloperan för att se Andrew Lloyd Webbers älskade stormusikal Fantomen på Operan. På Nationaloperan har Fantomen visat för en hänförd publik på över 100 slutsålda föreställningar och den är ..
© Juliana Harkki

Kulturträff: Maria Ylipää & Vänner

På Kulturträffen i oktober åker vi till Esbo kulturcentrum för att lyssna på Maria Ylipää som är känd som en mångsidig skådespelare och sångare. Tillsammans med sin drömtrio (Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara och Ville Herrala) bjuder Ylipää oss på ..
Tove Jansson: Lintu sininen, 1953 (yksityiskohta). © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Maija Toivanen.

Kulturträff: Tove Jansson – Paradis

På Kulturträffen i november beger vi oss till Helsingfors konstmuseum HAM för att se utställningen Tove Jansson – Paradis. Utställningen fokuserar på Tove Janssons (1914–2001) ambitiösa beställningsverk för offentliga rum som hon utförde på 1940..

Kulturträff: Jäniksen vuosi

På Kulturträffen i december åker vi till Nationalteatern, där en ny scenadaptering av Arto Paasilinnas mest älskade roman visas. Jäniksen vuosi är en galen, uppriktig och vemodig teatersaga för vuxna om frihet och ödets märkliga vändningar. I berät..