Kulturträff: Jekyll & Hyde

Jekyll-Hyde1

Den mystiske illgöraren Edward Hyde härjar i London och orsakar ilska, avsky och rädsla. Samtidigt genomför en respekterad läkare, Dr Henry Jekyll, experiment i sitt laboratorium där han försöker förändra människans natur och väsen. Kopplingen mellan Jekyll och Hyde är konstigare än någon kunde ha föreställt sig.

På Kulturträffen i april går alumnerna till Nationaloperna, som precis har firat sitt 100-årsjubileum, för att se hur en klassisk skräckhistoria översätts till dansens språk. Dr Jekyll and Mr. Hyde, baserad på Robert Louis Stevensons berättelse (1886), är en märklig berättelse om det mänskliga sinnets djupa motsägelser, förmågan till gott och ont. Berättelsen utspelar sig i den viktorianska eran i London, på skuggiga gator, i den hotfulla atmosfären på ett mentalsjukhus och i överklassens elegans. Val Caniparolis koreografi hade urpremiär på Nationalbaletten 2020. Föreställningens musik består av kraftfulla verk av Krzysztof Penderecki, Henryk Gorecki och Wojciech Kilar, samt utdrag ur Frédéric Chopins och Henryk Wieniawskis musik.

FÖRHANDSPROGRAM

Inför föreställningen kl 18:00 blir det en presentation av verket i Alminsalen. I ett evenemang som varar i cirka 25 minuter berättar experten Heidi Almi intressanta fakta om verkets tillkomststadier, karaktärer och berättelse.

BILJETTER 

Vi har reserverat 80 biljetter med en liten rabatt för medlemmarna i Alumnföreningen, priserna varierar beroende på biljetttyp: standardbiljett 96 € och pensionär 86 €. Anmäl dig genom att betala deltagaravgiften i Alumnibutiken via länken nedan. Kom ihåg att även fylla i dina deltagaruppgifter med hjälp av formuläret, så att information om biljettutdelning och eventuella ändringar når dig. Platser kan inte reserveras med blanketten ”Anmäl dina deltagaruppgifter”, utan biljetterna fördelas i betalningsordning. Alumnrabatten gäller till och med 15.3. – betala gärna din deltagaravgift innan dess!

Fredag 21.4.2023 kl. 19, Nationaloperan (Helsingegatan 58).


Liknande händelser


Kulturträff: Förhandsvisning av Sommarboken

En efterlängtad filmatisering av Tove Janssons älskade verk Sommarboken har blivit färdig. Alumnföreningens medlemmar kommer att få se filmen några dagar innan den finska premiären. Sommarboken (1972) var en mycket personlig roman för Tove Jansson: en ..
© Cata Portin / Svenska Teatern

Alumn & barn-Kulturträff: Matilda

Den älskade familjemusikalen Matilda är full av liv, fängslande musik och energiska dansnummer. Baserad på Roald Dahls roman är Matilda en hyllning till språk, läsning och mod. Matilda älskar att läsa böcker och gå i skolan, men hennes självupptagn..
© Mitro Härkönen / HKT

Kulturträff: Sinun, Margot

Meri Valkamas roman Sinun, Margot smälte kritikernas och läsarnas hjärtan så fort den publicerades. Den vann Helsingin Sanomats litterära pris för årets bästa första roman år 2021. Vilja Siltanen, som växt upp i DDR under 1980-talet, måste resa til..
Fanny Churberg: Tyttöjä rannalla (1869). Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Kulturträff: Gränsöverskridare

Ateneum har i den konsthistoriskt viktiga utställningen Gränsöverskridare samlat ihop för första gången verk av kvinnliga konstnärer som studerade och verkade i Tyskland på 1800-talet. Utställningen presenterar aldrig tidigare skådade konstverk av me..
© Sakari Röyskö / Musiikkitalon säätiö

Kulturträff: Carmina Burana

Den sällan framförda Carmina Burana av Carl Orff spelas i Musikhuset. Detta är en av vårens mest uppmärksammade konserter. Storkörskonserten framförs av en sammansatt ”storkör” bestående av flera mindre körer ackompanjerade av Musikhusets orgel o..